Den kinesiske økonomi kæmper for at komme tilbage på benene efter corona-lockdown, og de investorer, der ikke allerede helt har vendt det store land ryggen, holder vejret, for fra alle sider brager overskrifter om nedturen i Kina os i møde. Cheføkonomerne er bekymrede, og markederne falder.
Men bør man trække følehornene helt til sig og investere sine penge et andet sted? Nej, lyder svaret fra Fredrik Bjelland, forvalter i vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki. Ikke hvis man investerer aktivt og value-orienteret i hvert fald, og det gør SKAGEN:
"I et markedsklima med bekymring er det ikke dumt at være aktiv investor. For her har man jo netop mulighed for at gå uden om de selskaber, hvor risikoen vurderes størst. Den strategi har givet pote SKAGEN Kon-Tiki i år," siger han og fortsætter:
"Vi anerkender fuldt ud, at risikoen i Kina er højere, end den er mange andre steder, og også højere end den normalt er i Kina. Men netop derfor øjner vi også store muligheder."
SKAGEN Kon-Tikis Kina-aktier steg, mens markedet faldt
Siden januar 2022 har SKAGEN Kon-Tiki haft gennemsnitligt 27 pct. af fondens midler investeret i kinesiske selskaber. Det er en mindre andel, end hvis man vægtede som vækstmarkedsindekset MSCI Emerging markets, hvor Kina fylder 31 pct. Alligevel har netop de kinesiske selskaber bidraget rigtigt pænt til det flotte afkast i fonden – vel at mærke i en periode, hvor det kinesiske marked overordnet set er faldet -15 pct. SKAGEN Kon-Tikis kinesiske positioner har nemlig i samme periode bidraget med 33 pct. i afkast til fonden.
For så snart man har mulighed for at afvige fra indeks – og det er jo netop den fordel man har, når man som SKAGEN er en aktiv forvalter og ikke bare vægter som markedet – så er præcis den slags ildevarslende overskrifter, Kina har leveret den seneste tid, snarere en grund til at gå på jagt end til at stikke af. Afkastet i SKAGEN Kon-Tiki er det levende bevis:
"Ved udgangen af juli havde ikke en eneste af vores kinesiske positioner givet negativt afkast i år (bemærk: i NOK. I DKK har et enkelt selskab leveret negativt i perioden, red.). Til gengæld var fire af fem af fondens største bidragydere i første halvår faktisk fra netop Kina," understreger Fredrik Bjelland.
Strategien virker
SKAGEN Kon-Tiki er en sand aktiv fond og afviger ganske betydeligt fra sit indeks med fx en mere end dobbelt så høj andel af små og mellemstore selskaber (20 pct.) som man finder i indekset (9 pct.) – og i øvrigt også betydeligt højere end i den gennemsnitlige vækstmarkedsfond (13 pct.).
Og strategien virker. Over en treårig horisont har fonden leveret 10,4 pct. i gennemsnitligt årligt afkast, og dermed altså en god bid mere end referenceindekset, der har præsteret 6,7 pct. om året. Og et flot afkast afhænger jo ikke kun af at købe, når prisen er rigtig, men lige så meget af, at man ikke gifter sig med sine porteføljeselskaber men siger disciplineret farvel, når tid er.
Af samme grund har SKAGEN Kon-Tiki da også – trods de flotte resultater – faktisk netto-solgt kinesiske selskaber. Siden 2022 har man således solgt sig helt ud af syv kinesiske selskaber og ikke købt sig ind i et eneste nyt. Men med den senere tids dramatiske overskrifter fra Riget i Midten, er det måske tid for en aktiv value-baseret forvalter at gå på opkøbsjagt igen. For hvor der er drama, er der udsigter:
"Høj risiko – og der ER risiko forbundet med investering i vækstmarkederne – og markedsuro giver virkelig spændende muligheder for en aktiv forvalter. Hvis man handler disciplineret og velovervejet kan man få fine resultater, selv når mediernes advarselslamper blinker," slutter Fredrik Bjelland.
*Alle afkasttal er angivet i danske kroner per 30. juli 2023, medmindre andet er anført. SKAGEN Kon-Tikis referenceindeks er MSCI Emerging Markets.