Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

6 min læsetid

SKAGEN Kon-Tiki: Værdi i usikre vækstmarkeder

Grunden til, at fremtiden ser lys ud for SKAGEN Kon-Tiki:

  • Vækstmarkedsfonden er år-til-dato foran referenceindekset og har leveret et årligt afkast på 9,8 pct. de seneste 20 år.
  • En stærk aktieudvælgelse specielt i Kina betyder, at fonden har slået både vækstmarkedsindekset og det kinesiske indeks.
  • Porteføljen har en høj risikospredning både geografisk og i forhold til sektorer og læner sig mod små- og mellemstore virksomheder.
  • Fonden er 50 pct. billigere end sit indeks, vækstmarkedsindekset og har en upside på 80 pct.
  • Porteføljen er velpositioneret i forhold til en række forskellige økonomiske macro-scenarier.

De kinesiske aktier har tabt over en tredjedel (35, 5 pct.) af deres værdi i år på grund af bekymringer blandt investorerne over landets fortsatte Corona-nedlukninger, ejendomsproblemer og stramme regulering af teknologi. Og fordi Kina repræsenterer hele 27 pct. af vækstmarkedsindekset, er indekset nede med 18,8 pct., hvorimod de udviklede lande blot er nede med 8,0 pct. (1). SKAGENs egen vækstmarkedsfond, SKAGEN Kon-Tiki, er nede med 18,7 pct., og er dermed en smule foran indekset, og har til trods for dette års udfordringer levet et gennemsnitligt årligt afkast på 9,4 pct. over de seneste to årtier. Det er 3,1 pct. mere end referenceindekset.

Stærkt aktieudvalg opvejer tab på russiske aktier

I år har energisektoren været et lyspunkt. Det er faktisk den eneste sektor på aktiemarkedet, der har leveret positive afkast. Det har været godt for SKAGEN Kon-Tiki, som har hele 19,7 pct. af sine andele i energiselskaber, hvilket er en del mere end indekset, som kun kan bryste sig af 5,7 pct. Ikke overraskende er selskabet China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) fondens bedste performer år-til-dato, og TotalEnergies er også i top fem. Blandt andre nævneværdige bidragsydere er Turquoise Hill Resources (Den canadiske minevirksomhed modtog et bud fra majoritetsaktionæren Rio Tinto) og Assai Atacadista (den brasilianske fødevaredistributør har leveret en solid operationel indsats).

Udover CNOOC har et godt aktieudvalg også afbødet effekten af det svage, kinesiske aktiemarked, mens China Mobile også har leveret et positivt absolut afkast. I gennemsnit har SKAGEN Kon-Tikis ni kinesiske selskaber slået aktierne på vækstmarkederne komfortabelt, og dermed også det kinesiske indeks. Det viser, hvordan kvalificeret aktieudvælgelse kan skabe værdi i et udfordret marked (2).

Størstedelen af SKAGEN Kon-Tikis negative afkast i år stammer fra fem russiske selskaber, der samlet set udgjorde omkring 10 pct. af aktierne i starten af 2022, men efter invasionen af Ukraine er blevet nedskrevet til nul. En af disse er X5 Retail Group, som via depotbeviser handles på børsen i London. Handlen i disse startede uden for markedet, hvilket medførte en positiv reevaluering af aktierne.

Halv pris på porteføljen

SKAGEN Kon-Tikis portefølje har en god geografisk risikospredning, da 62 pct. af aktierne er eksponeret mod Asien, 16 pct. i Sydamerika, 9 pct. i Afrika og 13 pct. i virksomheder, der er børsnoteret i udviklede markeder med eksponering mod vækstmarkederne. På andre områder adskiller fonden sig også fra referenceindekset: I Sydkorea har fonden 24 pct. versus 12 pct. hos referenceindekset, Brasilien udgør 14 pct. versus 6 pct., Brasilien 14 pct. versus 6 pct., mens det forholder sig helt omvendt i Indien, hvor fonden blot har 4 pct. mod referenceindeksets 16 pct. Porteføljen er også vægtet mod de mindre selskaber, hvor 20 pct. af aktierne er fra små og mid-cap-selskaber, der samlet set kun udgør 10 pct. af referenceindekset.

Sammenligner man på måleenhederne price/earnings og price/book er fonden næsten 50 pct. billigere og har en estimeret upside på 83 pct. over de næste 2-3 år (3). Til trods for, at porteføljen er fokuseret på value-aktier, så bidrager selskaberne i porteføljen til (og får på samme tid gavn af) drivkræfterne bag den aktuelle vækst i vækstmarkederne. Og netop disse forventes at slå de udviklede markeder i år og næste år ifølge IMF's seneste World Economic Outlook (4). Kvaliteten af porteføljen ses også ved egenkapitalen – en indikator for rentabiliteten – som er på niveau med referenceindekset, selvom den handles til halvdelen af prisen (5).

Risikospredning er nøglen til at navigere i usikre tider

Da de økonomiske fremtidsudsigter fortsat er usikre, er porteføljen skruet sammen, så den fortsat kan håndtere forskellige miljøer – alt efter hvordan vækst og inflation arter sig. Forventningen er, at fonden vil præstere bedre, dog med en højere inflation og en lav vækst, hvilket er det scenarie, flest forudser. Porteføljen bør dog også kunne klare sig godt, hvis vi løber ind i en økonomi præget af stabil vækst og lavere priser – på engelsk kendt som en "Goldilocks economy", opkaldt efter eventyret om Guldlok.

Geopolitisk er fremtidsudsigterne fortsat mudrede, hvilket blandt andet skyldes Rusland og Kina. Situationen udgør både en risiko, men giver også muligheder for investorer. De kinesiske risikopræmier på aktier er i øjeblikket på 9 pct., hvilket er det højeste siden den globale finanskrise. Historisk set har niveauer som disse altid belønnet modige investorer med absolutte positive afkast.

Blandt de positive nyheder ser vi også, at valueaktierne på vækstmarkederne handles til historisk lave priser i forhold til vækstaktier, når man måler på price/earnings og price/book. Og det er til trods for, at traditionelle value-sektorer såsom energi, finans og basale materialer er blevet overhalet de seneste to år. Dermed har porteføljen en god downside-beskyttelse men giver samtidig mulighed for betydelige belønninger i fremtiden. Til trods for at 2022 har været turbulent, og at de økonomiske fremtidsudsigter er usikre, så er value-strategien forsat en pålidelig rejsemakker, hvis man søger efter det fremtidige, langsigtede afkast.

------

Alle tal er fra 31/10/2022 medmindre andet er angivet.

[1] Fra d. 31/10/22. MSCI Emerging Markets Index -18.8%, MSCI World Index -8.0%. Alle tal er i EUR.
[2] Afkast år-til-dato i NOK fra d. 31/10/22: Kon-Tiki -16.7%, MSCI EM Index -16.8%, Kon-Tiki China -11.2%, MSCI China Index -32.7%.
[3] P/E (22e) 5.3x Kon-Tiki vs. 10.3x Index; P/B 0.7x Kon-Tiki vs. 1.3x Index (Kon-Tiki prisfastsættelser for de 35 største beholdninger)
[4] Kilde: International Monetary Fund, World Economic Outlook, Oktober 2022
[5] ROE fra de seneste 12 måneder: Kon-Tiki 13.1% (de vægtede 35 største beholdninger) vs. MSCI EM Index 13.5%
[6] Risikopræmien for aktier er defineret som det kinesiske indeks forventede forretning til 10-årige kinesisk statsobligationer.

Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Vækstmarkeder

En usikker verden: Er det på tide at tænke vækstmarkeder på en ny måde?

Resultatet av det amerikanske presidentvalget kan markere starten på en ny verdensorden, men også ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Vækstmarkeder

Sydkorea: Opdatering fra SKAGEN

Den sørkoreanske presidentens overraskende innføring av unntakstilstand tok investorene på sengen, ...

Opdatering på SKAGEN Kon-Tiki: Kombinerer vækst og afkast til en attraktiv pris

Mens USA får mye oppmerksomhet fra investorer i nedtellingen til valgdagen, har den sterke ...

En fortælling om to markeder

På en nylig reise til Kina og India ble vi slått av den markante kontrasten mellom de to økonomiene ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up