For investorerne markerede marts 2020 det ultimative lavpunkt i coronapandemien. De globale aktiemarkeder havde tabt 12 pct. af deres værdi, og volatiliteten (altså svingningerne i markedet) nåede nye rekorder, da man verden over blev tvunget ud i nedlukninger[1].
Men der er sket meget i løbet af de tolv måneder, der er gået siden da. De globale aktier har indhentet det tabte i rekordfart og nåede nye højder ved udgangen af 2020, især takket være enorme redningspakker fra centralbankerne. Opdagelsen og produktionen af vacciner er endnu mere bemærkelsesværdig, og det betyder, at enden af tunnelen er i sigte!
Det glæder mig, at vi siden den seneste opdatering fra mig for to måneder siden har oplevet rotationen mod value-aktier tage til i såvel tempo som styrke. Investorerne er mere optimistiske med udsigten til en stærkere global økonomi, og dette har været en af drivkræfterne bag value-aktiernes tilbagekomst. Ledigheden er faldet, mens indtægter og forbrug er øget. Folk har stadig større tillid til en fremtid efter pandemien. Konsekvensen er, at inflationen vil øges, og det samme vil de lange renter (10-årige amerikanske statsobligationer er steget fra 0,7 pct. til 1,6 pct. på et år). Det fører til, at den aktuelle værdi af fremtidig indtjening i de populære vækst-selskaber (fx de store tech-selskaber) falder.
Det globale value-indeks er øget med 4,5 pct. siden begyndelsen af marts (pr. 17. marts) og er nu 9,1 pct. højere, end det var ved indgangen til februar[2]. Det value-fokuserede Dow Jones Industrial Average-indeks nåede således sit højeste niveau i sin 125-årige historie for ganske kort tid siden[3].
På samme tid har vækstaktierne mistet noget af deres værdi, og det teknologitunge indeks NASDQ 100 viste for nyligt tegn på korrektion, efter at være faldet mere end ti procent fra sit tidligere rekorthøje niveau.
Drivkraft for value-aktier
Selv om der er store forandringer i dynamikken mellem vækst og værdi lige nu, er der stadig et spørgsmål tilbage: Hvor længe vil denne rotation vare? Det er umuligt at svare på, og der har absolut været flere falske alarmer om value-rotation det seneste årti. Men ikke desto mindre er der nu stadig flere ting, der kunne tyde på, at dette rally for value-aktier kunne betyde en mere langsigtet indhentning.
Den internationale valutafond IMF opdaterede for nyligt prognoserne for den globale økonomi og forventer nu, at BNP vil vokse med 5,5 pct. i år og 4,2 pct. næste år[4]. Investorerne er af samme opfattelse, og særligt efterspurgte er aktier i de sektorer, som er følsomme over for økonomiske udsving, herunder bank- energi-, råvarer-, forbrugsvarer- og industrivarersektoren. De mest optimistiske mener, at den økonomiske indhentning oven på pandemien mest af alt minder om 'de brølende 1920'ere – et årti, der var præget af efterkrigstidens hedonisme, øget forbrug og store investeringer i infrastruktur.
Udrulningen af vaccinerne bidrager til at vække den globale økonomi fra sin dvale, og regeringens stimuli-pakker agerer vitaminindsprøjtning for value-aktier. Dette gælder især i USA, hvor præsident Bidens hjælpepakke til en værdi af 1,9 billiarder dollar for nyligt blev søsat. En undersøgelse fra Deutsche Bank af 430 private investorer viser, at modtagerne af disse stimuli-checks gennemsnitligt planlægger af investere en tredjedel af udbetalingen på 1400 dollars i aktier. Data fra Morningstar Direct viser, at amerikanske value-fonde tiltrak dobbelt så mange penge i februar som vækstfondene gjorde[5].
I januar blev der også investeret flere penge i markedet, end der blev trukket ud – oven på den modsatte trend under pandemien. Hvis denne trend fortsætter, bør value-aktier også få yderligere rygvind fremover.
Aktieplukkernes marked
Et resultat af, at vækstselskaberne vakler, er, at den andel, som de såkaldte FAANGM-selskaber (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google og Microsoft) udgør af S&P 500-indekset er faldet fra ca. 27 pct. til ca. 23 pct. i løbet af de seneste fire måneder[6]. Det er stadig en høj andel, men markedet er i gang med en udligning, og det er gode nyheder for en aktiv aktieplukker som SKAGEN. Korrelationen mellem forskellige aktier er faldet markant i år. Det vil sige, at de forskellige aktier svinger mere uafhængigt af hinanden og i bund og grund, at der er større forskel på aktierne. For aktive aktieplukkere som os er spredningen, eller forskellen mellem de enkelte aktiers afkast, yderst vigtigt. Vi har ikke set lignende niveauer i dette årti. Det betyder, at foruden bedre mulighed for at slå markedet, er der også bedre mulighed for gevinst, hvis man formår at plukke de helt rigtige aktier.
Ulempen ved et marked, der giver højere gevinst, er også en højere risiko. CNN's Fear & Greed-indeks (frygt og grådighed) viser, at markedet er mere grådigt – hvilket står i skarp kontrast til den voldsomme frygt, vi så i markedet for et år siden, da pandemien begyndte. Modsat i begyndelsen af pandemien, hvor det var lukrativt at købe sig ind i markedsnære fonde, idet globale aktier steg imponerende 45 pct. efterfølgende, er det nu mere risikabelt på den måde at 'eje markedet'. Markedet kan nemlig ikke se sig fri for, at der har fået lov at udvikle sig bobler, og det er på den måde meget mere trygt at eje billige selskaber, som kan levere en umiddelbar indtjeningsvækst – end det er at eje dyre selskaber, hvis fremtidige indtjening er usikker, og hvis realværdien er for nedadgående.
De fleste af SKAGENs aktiefonde har slået deres referenceindeks hidtil i år, og er godt positioneret til at levere et godt afkast, takket være forvalterteamets indsats for at styre porteføljerne sikkert gennem pandemien og gøre dem klar til den økonomiske genkomst, vi selvfølgelig håber venter forude. En enlig svale gør ingen sommer, men hvis value-aktier fortsætter med at slå vækstaktierne de næste måneder, så bliver det svært at argumentere for, at der ikke er en varig rotation på vej!
Læs mere om value-investering.
Referencer:
[1] MSCI All Country World Index i EUR
[2] MSCI All Country World Index Value i EUR
[3] Kilde MSCI, pr. 11/03/2021
[4] Kilde: IMF. World Economic Outlook, Januar 2021
[5] Kilde: Morningstar Direct. US-domiciled open-ended and exchange traded net fund inflows: Value +$6.3bn; Growth +$3bn
[6] Kilde: Yerdeni Research as at 12/03/21. FAANGM = Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google (Alphabet) and Microsoft