Udviklingen på Kinas børser har dog været meget forskelligartet hidtil i år. Shanghai og Shenzhen, hvor A-aktierne handles, er faldet med omkring 20 procent i DKK og Hong Kong-børsen er faldet med 2 procent i DKK. Det skyldes flere ting. Først og fremmest er A-aktierne generelt højere prisfastsat end Hong Kong-aktierne, hvilket ret beset gør dem mere følsomme over for en korrektion. For aktier, der er dobbeltnoteret, både i Shanghai eller Shenzhen samt Hong Kong, handles A-aktierne således til en gennemsnitlig præmie på 18,5 procent.
Herudover har ændrede regler for Kinas finansielle sektor, især for strukturerede produkter, haft en negativ indvirkning på likviditeten i markedet. Dette har resulteret i et stort frasalg i mange aktier.
På langt sigt ser vi spændende investeringsmuligheder i A-aktierne, herunder bl.a. forbrugs- og sundhedsaktier. Disse har imidlertid været højt prisfastsat de seneste år, så vi har været tålmodige og har investeret i mere cykliske virksomheder.
Et eksempel er aircondition-producenten, Gree Electrics, som tidligere har været i SKAGENs aktieportefølje, da efterspørgselscyklussen var meget stærk. Et andet selskab, som forvalterne for nylig investerede i, er køkkenudstyrsproducenten Robam. Virksomheden oplever lige nu en nedgang grundet det mere afdæmpede boligmarked, men vi tror på et forbedret marked de kommende 12-18 måneder, hvilket sandsynligvis vil føre til en revurdering af aktien.
Det er næppe gået nogens næse forbi, at Kina og USA er uenige, når det kommer til fremtidig samhandel. Hvis handelskrigen eskalerer, så kan det blive svært for det kinesiske marked at stabilisere sig. Men ser vi bort fra handelskrigen, så er de kinesiske myndigheder begyndt at kontrollere kreditvæksten, og den nuværende opstramning i det finansielle system er meget positiv for markedet på længere sigt. Bankerne er mere stabile end tidligere, og med høje direkte afkast (udbytte) ser de ud til at være attraktivt prisfastsat. Det gælder også konjunkturaktierne, der er blevet mere interessante efter de fortsatte kursfald siden marts.
Det kineske boligmarked har længe været omdiskuteret og kendetegnet ved stor spekulation, med et stort antal fremvoksende spøgelsesbyer. For 3-4 år siden var dette et stort problem grundet det meget høje udbud af tomme boliger, især i de mindre byer. Denne tendens er aftaget kraftigt de seneste par år. Liggetiden af boliger, fra færdiggørelse til salg, er faldet med ca. et år. Når det gælder de større byer har problemerne ikke været tomme boliger, men snarere, at prisudviklingen har været drevet af kraftig spekulation. I 2016 og 2017 greb myndighederne ind og indførte nye regler om gældskvoter samt, hvor mange boliger en person har ret til at eje. Prisudviklingen faldt dramatisk og er nu på et mere normaliseret niveau på ca. 2-5 procent. Markedet er meget sundere i dag, end det var for et par år siden.
Kommentaren har været bragt på finans.dk