Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Mysteriet om Kina

I årene fra 2010 og 2014 kunne Kina prale af at have verdens hurtigst voksende økonomi. I samme periode var det kinesiske aktiemarked et af verdens dårligste. Det har siden sidste sommer ændret sig.  Mens den kinesiske økonomi er blevet stadig svagere, har aktiemarkedet været verdens bedste med mere end en fordobling.

Medier som Bloomberg, The Wall Street Journal og The Economist har på det seneste skrevet om investoroptimisme på baggrund af de økonomiske reformer. Denne optimisme har resulteret i kursstigninger og et meget aktivt marked for nye børsintroduktioner. Indtil videre i år har Kina fået 50 nye dollarmilliardærer, som følge af opsvinget.

Mens den kinesiske økonomi er blevet stadig svagere, har aktiemarkedet været verdens bedste med mere end en fordobling.

Mange mener, at udviklingen i det forløbne år er retvisende og kan forklares. Forskellen mellem den økonomiske vækst og udviklingen på aktiemarkedet er kun et mindre mysterium, når staten også indgår i formlen. En temmelig overophedet økonomi blev tæmmet af regeringen i 2009. Det nuværende opsving falder sammen med at regeringen til gengæld stimulerer den økonomisk vækst gennem foranstaltninger.

Kina vækker bekymring

Men der er også bekymringer. Særligt hos forvalterne i SKAGEN Kon-Tiki, der fokuserer på vækstmarkederne.

- Der er meget, man ikke ved om Kina, siger Hilde Jenssen, forvalter i SKAGEN Kon-Tiki. Udviklingen har været overvældende, og vi har, med udgangspunkt i vores investeringsfilosofi, valgt at være forsigtig med at investere der. Især i de meget populære sektorer.

SKAGEN Kon-Tiki er undervægtede i Kina i forhold til referenceindekset. Faktisk er Kina den største undervægt i fonden, med næsten 13 procentpoint. Det skyldes primært, at værdifastsættelserne af kinesiske virksomheder. Men også en bekymring for strukturelle udfordringer i fremtiden. Til trods for det har investeringen i bilproducenten Great Wall Motor været den bedste bidragyder i 2015.

Luftig værdifastsættelse

Shanghai Stock Exchange Composite Index er steget 37 procent i år, målt i lokal valuta. Værdifastsættelsen af samtlige aktier er 22 gange indtjeningen pr. aktie og 1,5 gange den bogførte værdi. Højt, men ikke frygtelig høj.

Analyseselskabet BCA udsendte i slutningen af april en rapport med en oversigt over værdifastsættelser baseret på aktiekursen mod indtjening pr. aktie for forskellige sektorer i Kina. Sammenlignet med de globale aktiemarkeder og USA er værdifastsættelserne høje, og nogle sektorer skiller sig væsentlig ud.

The Wall Street Journal påpegede i marts, at det er en udfordring, at værdifastsættelsen af "kinesiske teknologivirksomheder har en høj pris uden at have fundet ud af, hvordan de genererer indtægter, og endnu mindre et overskud."

The Economist skrev en måned senere om tre store røde alarmklokker på det kinesiske aktiemarked: 

  1. Værdifastsættelserne er begyndt at være luftige. The Economist peger særligt på at ChiNext, listen over Kinas små og mellemstore virksomheder (SMV), er vurderet til 90 gange indtjeningen pr. aktie. Det er mere end dobbelt så meget af toppen af tech-boblen i USA i 2000.
  2. Mange af spekulationerne sker med lånte penge. Udestående lån til spekulanter var fire gange så høj i april sammenlignet med året før. 
  3. Mange af spekulanterne er småinvestorer med ringe forståelse af markedet. I marts blev der åbnet næsten 5 millioner nye konti hos fondsmæglere i Kina. De fleste af de nye spekulanter har kun en uddannelse svarende til folkeskolen, ifølge en undersøgelse fra Kinas Southwestern University of Finance and Economics.

Er banker så billige?

Vores porteføljeforvaltere har også bemærket, at den kinesiske banksektor ikke synes at være så højt vurderet som resten af markedet. Men også her er der nogle forbehold. Den største bekymring er kvaliteten af virksomhederne og de potentielle tab, der ligger i deres udlånsporteføljer. I første kvartal havde dårlige lån i de kinesiske banker for første gang i mange år den største stigning, som følge af lavkonjunktur og økonomisk afmatning. Dette kommer i tillæg til de allerede høje niveauer.

Seneste tal fra Verdensbanken. Ifølge nyhedsrapporter er kinesisk gæld kraftigt steget. I juli sidste år refererede CNBC til tal fra Standard Chartered, som viste at landets gæld udgjorde 251 procent af BNP. Dette skal sammenholdes med 162 procent ved udgangen af 2013.

- Disse tal er naturligvis en bekymring, siger Hilde Jenssen. Især når man tænker på det faktum, at der er enorme mængder af statsgæld på byniveau, som skal betales tilbage på den ene eller anden måde.

Dette synspunkt deles også af andre, såsom kreditvurderingsbureauet Fitch. De har for nylig udsendt en rapport, som påpegede, at den kinesiske regerings direktiver omkring denne gæld "prioriterer vækst fremfor for at løse gæld spørgsmål."

Med andre ord – det sidste ord om kinesisk gæld er ikke sagt endnu.


Hold dig opdateret, når det passer dig

Kina

Fem grunde til at investere i vækstmarkederne nu

Vekstmarkedene tilbyr spennende investeringsmuligheter som åpner for god langsiktig avkastning. Her ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Kina

Aktive valg gav fondene medvind i et svært kvartal

Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud ...

SKAGEN Kon-Tiki: Kinesisk drama giver gode muligheder

Mange investorer har allerede pakket kufferten og fundet andre steder at investere, for i medierne ...

Vækstmarkederne byder på værdiskabelse i højt tempo

De nye markeder er spændende territorium for investorer med is i maven og mod på et dramatisk ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up