Selv om væksten i Kina går langsommere, bliver vækstbalancen stadig bedre. Forbrug og serviceydelser er nu de største komponenter i den økonomiske vækst i Kina og vinder frem til fordel for klassiske kinesiske sektorer som produktion og landbrug. I tillæg sker en stadig større andel af investeringerne i den såkaldte nye økonomi, forbrug og serviceydelser. Dette er en klar indikation på, at den igangværende omlægning af økonomien i Kina mod en mere forbrugsdrevet model er på vej frem. Dette kommer til at kræve, at folkemasserne i endnu højere grad flytter fra landet og til byerne, hvilket vil fortsætte med at være en af de største drivkræfter i den kinesiske økonomi fremover.
Selv om Kina byder på nogle af verdens største metropoler og i alt 102 millionbyer, viser de officielle statistiker for urbaniseringsgraden i Kina, at den kun lå på 41 procent ved udgangen af 2016, sammenlignet med cirka 80 % i de udviklede markeder. Der er derfor gode grunde til at tro på, at urbaniseringen af Kina vil fortsætte med uformindsket kraft, med nye klynger af byer omkring vigtige storbyområder som Shanghai og Beijing. Dette vil kræve betydelige investeringer i infrastruktur, så vel som boliger og miljø, hvilket vil skabe mange spændende investeringsmuligheder for den aktive investor.
Med et investeringsunivers på over 3.000 kinesiske selskaber og en jævn strøm af børsintroduktioner, består mulighederne af mange yngre og dynamiske selskaber fra sektorer i den nye økonomi end tilfældet er på Hongkong børsen. I det kinesiske onshore-aktiemarked (A-aktier) findes, der mange muligheder for at udnytte den økonomiske omlægning. Tilsammen repræsenterer aktiemarkederne i Shanghai og Shenzhen allerede det næststørste aktiemarked i verden, med en markedsværdi på ca. USD 7 billioner. Det er også det mest aktive aktiemarkedet i verden, med en omsætningshastighed på mere end to gange per år. Disse høje omsætningsniveauer skyldes, at markedet fortsætter med at være domineret af private investorer, som står for cirka 80–90 % af aktiviteten i A-aktiemarkedet.
Hvad betyder alt dette for dig, der overvejer at investere i kinesiske A-aktier? Efter vores mening er forholdene lige nu ideelle for den aktive forvalter, der tør at gå imod strømmen. Mange globale investorer er i øjeblikket betydelig undervægtet i Kina, hvilket formentlig vil ændre sig i fremtiden. I gennemsnit sidder udenlandske investorer på mindre end 3 procent af A-aktiemarkedet. Et forhold, der tydeligt afspejler den historiske skepsis mod markedet. Vi mener imidlertid, at dette gradvis kommer til at ændre sig. Kina er undrer forandring og nærmer sig på mange punkter de udviklede markeder. Og igennem den forestående inkludering af kinesiske A-aktier i MSCI, er der mange muligheder, for at gå på jagt efter spændende onshore-noterede kinesiske aktier.
Klummen har været bragt i Jyllands Posten Investor som en del af serien "Morgenkommentaren". Teksten bygger på et længere interview med porteføljeforvalter Fredrik Bjelland.